Waterdichtheid

Horloges die zijn gemaakt voor normaal gebruik, zijn in principe niet geschikt om mee onder water te gaan. Zowel mechanische als elektronische uurwerken bevatten namelijk een aantal belangrijke onderdelen die kunnen roesten. Roestschade wordt voornamelijk aangetroffen bij de kastopening van de gelijkzet- of opwindknop en onder de wijzerplaat.

Als een horlogekast op het achterdeksel een aanduiding draagt die aangeeft dat het horloge in enige mate waterdicht is, dan betekent dit dat aan de kast voorzieningen zijn aangebracht die het uurwerk beschermen tegen het binnendringen van vocht. Bij dergelijke horloges is het glas geperst in een kunststof pakking. Het achterdeksel en de eventuele losse glasrand zijn eveneens voorzien van een afdichting, net als het gelijkzetknopje (de kroon) en eventuele andere knoppen (drukkers). Deze knoppen zijn gemonteerd op een as die door een buisje (de tube) loopt, dat uit de horlogekast steekt. In de knop bevindt zich een pakking die om de tube heen sluit. Bij enkele modellen bevindt deze afdichting zich inwendig in de doorlaat van de kast. Bij het weer waterdicht maken van een horloge bij bijvoorbeeld een batterijwissel worden alle voorgenoemde pakkingen en afdichtingsringen vervangen. Ook kan door veroudering van de pakkingen en de afdichtringen het horloge zijn waterdichtheid verliezen. Het opnieuw waterdicht maken kan redelijk prijzig zijn en alleen bij vrij nieuwe horloges aan te bevelen.

In de praktijk wordt gewerkt met de volgende aanduidingen:

Ondanks de vermelding van bijvoorbeeld 30 meter waterdicht waarmee je zou denken dat het horloge 30 meter onder water zou mogen is deze gedachte onjuist. In de horlogewereld gelden andere normen. 30 meter waterdicht wordt in de horlogewereld sinds jaar en dag spatwaterdicht genoemd en pas bij 200 meter waterdicht mag er mee gedoken worden.

3 ATM / 30 meter (ook wel waterresistant / watersealed): deze horloges zijn bestand tegen regen en spatwater en Kijk hier voor 3 ATM dameshorloges of 3 ATM herenhorloges

5 ATM / 50 meter (ook wel waterproof): deze horloges zijn geschikt om mee te douchen of zwemmen, mits geen grote temperatuurverschillen optreden. Zij zijn echter ongeschikt voor snorkelen en duiken met perslucht. Klik hier voor 5 ATM dameshorloges of 5 ATM herenhorloges
10 ATM / 100 meter (ook wel waterproof): deze horloges zijn geschikt voor de meeste vormen van watersport, zoals zwemmen, zeilen en snorkelen in ondiep water. Zij zijn echter ongeschikt voor torenspringen of duiken met perslucht. Opgepast moet worden voor grote temperatuurverschillen. Klik hier voor 10 ATM dameshorloges of 10 ATM herenhorloges
20 ATM / 200 meter (ook wel waterproof / divingproof): deze horloges zijn geschikt voor alle vormen van watersport en duiken. Klik hier voor 20 ATM herenhorloges
30 ATM / 300meter duikhorloge voor gemixed gasduiken. Klik hier voor alle 30 ATM herenhorloges

Horloges die voor hobby-of (semi)professioneel duiken worden gebruikt dienen aan een testnorm van minimaal 15 atm. te voldoen. Deze kasten kunnen hoge waterdruk en temperatuurschommelingen aan. De glazen zijn veel dikker, de kasten veel zwaarder en de afdichtingpakkingen zijn veel zwaarder uitgevoerd. Het achterdeksel is afgesloten met een schroefsluiting. De kroon, waarin zich meerdere afdichtingen bevinden, is veel groter dan bij andere horloges en dient na het bedieningsgebruik aan de kast te worden vastgeschroefd om een extra goede afsluiting te verkrijgen en het lekkage risico van stoten te verkleinen.
Voor het garanderen van de waterdichtheid van deze horloges is regelmatig professionele zorg een eerste vereiste. Een minimaal jaarlijkse controle is hiertoe noodzakelijk.

Temperatuurverschillen en vakantie:
Zeker tijdens de vakantieperiode vormen temperatuurverschillen een verraderlijke factor die veel lekkages veroorzaakt bij zogenaamde waterdichte horloges. Een 'waterdichte' kast die geschikt is om dagelijks mee te douchen, kan bijvoorbeeld vollopen met water wanneer de gebruiker er op vakantie mee gaat zwemmen.

Dit heeft de volgende oorzaak:
Wanneer er met het horloge gedoucht wordt, is de temperatuur van het water ongeveer gelijk aan die van de horlogekast. Wanneer het horloge echter wordt opgewarmd in een tropisch klimaat, kan de temperatuur van de kast wel oplopen tot wel 40 of 50 graden Celsius. Komt het horloge vervolgens plotseling in aanraking met zwembad- of zeewater met een temperatuur van 20 tot 25 graden Celsius dan krijgt de horlogekast een enorme klap door het relatief grote temperatuurverschil. Een kast die niet speciaal geconstrueerd is voor zulke omstandigheden, kan dan gaan lekken en vol water lopen.

Wilt u desondanks toch graag met uw horloge blijven zwemmen raden wij het aan minimaal eens per twee jaar op waterdichtheid te laten testen. Heeft u met uw horloge ergens hard tegenaan geslagen of laten vallen raden wij u ook aan om het horloge dan te laten testen omdat er dan ook een lek in een pakking of glasrand ontstaan kan zijn.