logo

Uitleg over de herkomst van verschillende soorten parels

Het verschil tussen gecultiveerde parel en een echte parel

Een echte parel word op natuurlijk wijze gevormd, een gecultiveerde parel is door de mens gekweekt.
Al zo’n zes eeuwen lang wordt de parel gezien als een symbool voor luxe, rijkdom en macht. Alleen de allerrijksten konden zich parels veroorloven. Slechts een op de duizend oesters bevat een echte parel. Van deze parels is maar een klein gedeelte weer bruikbaar om een mooi sieraad van te maken. Dit geeft de zeldzaamheid aan van een parel. Een parel wordt gevormd wanneer een indringer (bijvoorbeeld een visje of wormpje) in de schelp van de oester binnendringt. De oesterschelp zal zich verzetten en de indringer tegen de schelpwand willen duwen en inkapselen. Dit gebeurt dan door laagjes parelmoer af te scheiden rondom de indringer.

 

Parels, gecultiveerd in zoutwater
Voor deze parels worden verschillende namen gebruikt. Deze parels worden Mikimoto parels genoemd, naar de meneer die ze voor het eerst kweekte en deze industrie tot leven heeft gebracht. De parels zijn helemaal mooi rond en lastig te onderscheiden van de echte parels. Deze parels worden gekweekt door een parelmoerballetje (dof, zonder glans) in te brengen in de mantel van de oester. De oester beschermd zichzelf tegen de indringen en vormt een mooi parelmoerlaagje om het bolletje. Zo ontstaan dan ronde parels. Men liet in het begin de vorming van de parel 7 jaar duren. Naderhand werd deze tijd steeds meer ingekort omdat de vraag naar parels steeds groter werd. De laag om het bolletje werd daardoor natuurlijk dunner, maar het resultaat blijft hetzelfde. De dikte van de laagjes varieert in het algemeen van 0,2 tot meer dan 2 millimeter. Ook slijten de laagjes er door het dragen niet af. Deze parels zijn goed bestand tegen slijtage veroorzaakt door het vele dragen, mits de dikte van de parelmoerlaagjes maar voldoende dik is.


Parels, gecultiveerd in zoetwater
Sinds het begin van de jaren zestig worden parels gekweekt in het Biwameer in Japan. Deze Biwa parels zijn dus gecultiveerde zoetwaterparels. Ze hebben geen harde kern maar een zachte weke kern, bestaande uit het mantelweefsel van een mossel. Ze worden vaak in mosselen van hetzelfde soort gekweekt, vaak tot twintig tegelijk in één mossel. Biwa parels kunnen allerlei kleuren en vormen hebben, vaak hebben zij een ei vorm en vertonen ze een hoge glans. Deze kernloze gecultiveerde zoetwaterparels komen nu ook veel uit China. In sommige gevallen kunnen ze moeilijk van natuurlijke parels worden onderscheiden.

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *