logo

Klassiek horloges, wat zijn het?

Een tijdloos horloge, dat is een klassiek horloge. Traditioneel, stijlvol en ingetogen. Dat zijn de klassieke horloges van Trendjuwelier.

Wat is een klassieke horloge

Een horloge is niet bepaald een uitvinding van de laatste jaren want eeuwen geleden (tussen 1504 en 1508) ontwierp Peter Henlein uit Neurenberg de eerste draagbare klok met een veermechanisme. Peter had 10 jaar nodig om dit model te ontwikkelen en de doorslag gaf de uitvinding van de balansveer. De horloges werden in die tijd gedragen aan een ketting of aan een riem en de behuizingen waren in eerste instantie ovaal. In eerste instantie was het uurwerk niet bedoeld als horloge maar om te kunnen navigeren op zee.

Boccia horloge

Klassieke herenhorloges

Van oudsher zijn klassieke herenhorloges voorzien van een opgewonden hoofdveer en worden als analoge, mechanische horloges aangeduid. Mechanische horloges zijn net als klassieke horloges nog altijd erg populair en veel mechanische klassieke horloges zijn duur. Een voorbeeld hiervan is het mechanische horloge de Seiko Prospex. Dergelijke mechanische horloges worden vaak in een gelimiteerde oplage gemaakt. Als mechanische horloges uitgebreid worden met meerdere functies worden deze horloges als een ‘gecompliceerde’ horloge aangeduid. Voorbeelden van deze complicaties zijn o.a. een datumaanduiding, een week dagaanduiding, een maandaanduiding, een eeuwigdurende kalender, maanstand, zonnestand, stopwatch, chronometer (chronograaf), tweede tijdzone en een Tachymeter. Mechanische horloges worden vaak met edelstenen (saffieren) uitgevoerd om het uurwerk soepel en wrijvingsvrij te laten functioneren.

prisma horloge

Klassieke horloges met een quartz uurwerk

Naast een mechanisch uurwerk met veer kan men ook een horloge met klassieke uitstraling hebben die is voorzien van een quartz uurwerk. Quartz uurwerken hebben de eigenschap dat ze niet opgewonden hoeven te worden en functioneren op een batterij die om een aantal jaren vervangen moet worden. Een quartz uurwerk is pas sinds 1969 door Seiko uitgevonden en heeft daarna een grote vlucht gemaakt. De nauwkeurigheid van een quartz uurwerk dat met een quartz-kristal werkt is vele malen groter dan een uurwerk dat ‘opgewonden’ dient te worden. Een uurwerk met een quartz uurwerk kent ook vrijwel geen onderhoud en zijn door de massaproductie ook een stuk goedkoper zijn dan een mechanisch horloge.

casio klassiek horloge

Wat zijn kenmerken van een klassiek horloge?

De vraag is wat er eigenlijk met klassieke horloges wordt bedoeld. Zijn dat uitsluitend horloges die met een opgewonden veer en dus analoog functioneren of worden daarmee ook horloges bedoeld die middels een quartz uurwerk functioneren maar door hun vormgeving als klassiek worden beoordeeld. Een voorbeeld van een dergelijk klassiek horloge is dan een Lorus horloge met een quartz uurwerk, een eenvoudig klassiek ogend Seiko horloge of misschien zelfs wel een echt Nederlands Prisma horloge die tot in lengte van jaren gedragen kan worden zonder dat dit model ooit als ‘uit de tijd of verouderd’ beschouwd gaat worden. Het gaat er vaak om dat de moderne horloges kijken naar ‘de tijd’ van vroeger. Je kan gewoon stellen dat alles wat ons doet denken aan oude horloges klassieke horloges genoemd kan worden. Een klassiek dameshorloge kan je vinden in de collectie van Seiko. Klassieke horloge merken zijn o.a. Lorus, Danish Design, Boccia en u vindt vast uw klassieke horloge in de collectie van Skagen.

Niet alleen klassieke horloges

Naast klassieke horloges hebben wij ook moderne horloges zoals horloges van het merk G-shock. Ook verkopen wij de steeds populair wordende smartwatch. Wij verkopen onder andere Samsung smartwatches, Garmin smartwatches & Michael Kors smartwatches. Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *