logo

Wat is een smartwatch en wat kan je ermee doen?

Je ziet ze steeds vaker; smartwatches. Het is een super gadget en je kan er werkelijk alles mee. En dan vraag jij jezelf misschien af ‘maakt een smartwatch mijn leven echt zoveel makkelijker?’. En ‘Wat is een smartwatch en wat kan ik ermee doen’’. In deze blog vertellen we jou alles over smartwatches.

Wat is een smartwatch?

Een slim horloge is de letterlijke vertaling van smartwatch. Een smartwatch is namelijk veel slimmer dan een normaal horloge. Een smartwatch is een aanvulling op jouw smartphone en draag je aan je pols. Het is dus een elektrisch apparaat met heel veel verschillende functies. Over de functies later meer. We bekijken eerst de smartwatch zelf.

1.     Formaat

Er zijn verschillende formaten smartwatches. Welk formaat jij mooi vindt is een kwestie van smaak. Grote smartwatches hebben een formaat groter dan 40 mm. De middelgrote smartwatches hebben een formaat van tussen de 40 – 35 mm. Ook zijn er smartwatches met een kleiner formaat dan 35 mm. Bedenk goed hoe groot jij het scherm wilt hebben van de smartwatch en welk formaat jij mooi vindt. Een groter formaat zal waarschijnlijk gebruiksvriendelijker zijn, dan een kleiner formaat.

2.     Materiaal

Een smartwatch kan gemaakt zijn van verschillende soorten materialen. Je kunt kiezen tussen leren-, kunststof-, resin-, rubber- of siliconenbandjes. Er worden verschillende soorten glas en materialen gebruikt voor de kast.

materiaal-soorten-smartwatches

3.     Kleur

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten kleuren smartwatches waar je uit kan kiezen. De meest gekozen kleuren zijn zwart, wit, blauw, zilver en goud. Over de kleur van de wijzerplaat hoef je nog niet na te denken. Deze kleur is namelijk digitaal instelbaar.

kleuren-smartwatches

4.     Batterij

De smartwatch werkt op een batterij. Deze batterij moet regelmatig worden opgeladen. Hoe vaak dit nodig is, verschilt per smartwatch. Er zijn verschillende manieren om de batterijduur te verlengen; verlaag de helderheid, schakel onnodige apps uit of laat bijvoorbeeld niet altijd het scherm aan staan.

batterij-smartwatches

Wat kan je met een smartwatch doen?

Je kan beter vragen, wat kan een smartwatch niet? Jouw smartwatch kan meldingen laten zien van jouw telefoon, een routebeschrijving geven, helpen bij het sporten en nog veel meer. Hieronder vertellen we jou over alle functies die een smartwatch kan hebben.

1.     Smartphone meldingen

Jouw smartwatch is het verlengstuk van jouw smartphone. Een smartwatch maakt verbinding met je smartphone. Dat betekent dat alle meldingen die jouw smartphone ontvangt, jij ook op jouw smartwatch kan ontvangen. Denk aan meldingen voor berichten, inkomende telefoon gesprekken, mails en alle andere meldingen die jij graag wilt ontvangen van jouw smartphone.

2.     Veiligheids- en trackingfuncties

Verstuur met jouw smartwatch snel een noodbericht naar de ingestelde instantie, wanneer jij dringend hulp nodig hebt. Met de activity trackers wordt jij snel geholpen, door middel van de GPS, die direct jouw locatie meestuurt.

3.     Muziek luisteren

Maak gebruik van de muziekopslag in jouw smartwatch, om gemakkelijk naar muziek te luisteren en door te klikken naar het volgende nummer. Vaak heeft een smartwatch extra opslagruimte in GB en kun je jouw favoriete nummers opslaan.

muziek-bedienen-smartwatch

4.     Navigeren

Gebruik de GPS, Glonass en Galileo (de laatste twee als je echt op avontuur gaat), om te zien waar je bent en hoe de omgeving eruit ziet. Daarnaast laat jouw smartwatch zien hoe de luchtdruk is en hoe hoog of diep jij je bevindt. En maak gebruik van ski en golfkaarten! Zet jouw slim horloge op expeditie modus, om op pad te gaan met een langere batterijduur.

5.     Microfoon

In een smartwatch zit een microfoon en luidsprekertje ingebouwd. Hiermee kun je bellen of spraakopnames maken. Of laat je notities opnemen, in plaats van ze op te schrijven in kladblok. Dan weet je ook zeker dat je jouw notities altijd bij je hebt!

6.     Bluetooth en wifi

Met bluetooth en wifi kun je gemakkelijk connecten met andere apparaten. Speel met jouw slimme horloge de muziek af op jouw sonosbar of stuur snel een spraakopname via whatsapp.

7.     Waterdicht

Veel smartwatches zijn waterdicht. Er zit een verschil tussen verschillende soorten waterdichtheid. Met sommige smartwatches kun je enkel mee door de regen fietsen of onder de douche staan. Wil jij graag met jouw smartwatch zwemmen of snorkelen? Kies dan een smartwatch met deze functie!

8.     Gezondheidsregistratie

Smartwatches kunnen een geheel gezondheidsdossier voor jou bijhouden met activity trackers. De activity trackers registreren jouw slaapgedrag, calorieverbranding en hartslag. Daarnaast heeft de activity tracker een pulse ox sensor, zo weet je wat de zuurstofverzadiging is in je bloed. En als laatste doet jouw smartwatch een stressmeting.

hartslagmeter-smartwatch

9.     Sporten

Naast jouw gezondheid bijhouden, kun je met jouw slimme horloge ook gemakkelijk jouw gezondheid verbeteren. Maak gebruik van verschillende sportieve apps, met vaak complete programma’s. Denk aan; indoor klimmen en wandelen, stappenteller, snelheidsmeters, fiets- en mountainbikestatistieken, roei en ski apps, eb- en vloedregistratie voor surf- en zeil-functies, golfbanen met verschillende parcours, parachutespringen van punt tot punt, workout programma’s, zwemprogramma’s en nog veel meer.

Veel sportapps zijn vaak voorgeladen en staan standaard op het horloge. Dit geldt ook voor de gezondheidsfuncties van punt 8.

10.  Find my phone

Raak nooit meer je telefoon kwijt met find my phone op jouw smartwatch. Op veel smartwatches kun je de app ‘find my phone’ downloaden. Hierdoor vind jij jouw telefoon terug met één druk op de knop!

find-my-phone-smartwatch

Voor- en nadelen van een smartwatch

Producten hebben altijd voor- en nadelen. Dit geldt natuurlijk ook voor een smartwatch. Hieronder staan een aantal algemene voor- en nadelen van smartwatches. Deze opsomming geldt dus niet voor alle smartwatches. Bij het kopen van een smartwatch, kun je op de productpagina alle specificaties bekijken. Maak zelf de afweging welke specificaties jij nodig hebt!

Nadelen

1.     Prijs

De prijs van een smartwatch is vaak hoger dan een normaal horloge. Maak de juiste overweging over welke functies jij nodig hebt voor je een smartwatch aanschaft!

2.     Opladen

Een slim horloge moet je regelmatig (vaak om de paar dagen) opladen. Dit kan vervelend zijn, wanneer je dit vergeet en je horloge op de helft van de dag uitvalt.

3.     Klein scherm

Het scherm van een smartwatch is kleiner dan de schermen van andere digitale apparaten. Hierdoor is het minder geschikt voor mensen die slecht zien.

Voordelen

1.     Handig gadget

Smartwatches zijn super handige gadgets. Het is een goed aanvulling op jouw smartphone en maakt zoveel meer functies mogelijk. Een activity tracker kan veel zaken voor registreren en helpt jou bij jouw eigenontwikkeling.

2.     Je hebt hem altijd bij je

Een smartwatch is super makkelijk mee te nemen, omdat je het om je pols draagt. Hierdoor zit het eigenlijk nooit in de weg en zul je het niet snel vergeten mee te nemen.

3.     Mooie modellen

Tegenwoordig zijn er steeds meer mooie trendy modellen smartwatches. Er zijn smartwatches in veel verschillende kleuren en formaten. Er is altijd wel een model dat bij jouw stijl past!

Conclusie wat is en kan een smartwatch

Een smartwatch is een slim horloge met veel functies. Er zijn smartwatches is verschillende formaten en kleuren. Daarnaast heeft een slim horloge een tal van mogelijkheden en apps, die jouw dagelijkse leven makkelijker maken. De belangrijkste functies van een smartwatch zijn:

  • Meldingen ontvangen van je smartphone
  • Gezondheidsdossier bijhouden
  • Muziek luisteren
  • Hulp bij sporten
  • Noodbericht versturen
  • Routebeschrijvingen

Wil je een smartwatch kopen? Een keus voor een smartwatch is dan niet echt snel gemaakt. Kies voor een horloge dat specifiek bij jouw situatie past. Naast de kleur en het draagcomfort, zijn vooral de functies van de smartwatch erg belangrijk. Bekijk alle smartwatches en kies een smartwatch die het beste bij jou past!

Hieronder een lijstje met de beste merken:

Wil je meer lezen over waarom je een smartwatch zou moeten hebben? Lees dan hier onze blog over waarom een smartwatch.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *