logo

Wat is Zirkonia

Zinzi sieraden met Zirkonia

Wat is Zirkonia…. In het kort Zirkonia – of soms Zirconia genoemd met een “c” – is een kunstmatig vervaardigde Diamant. Het grootste verschil is dat Diamant het hardste materiaal ter wereld is. Het is het op één-na -hardste materiaal ter wereld is.

Het prijsverschil is echter enorm.

Van vele euro’s voor een echte diamant naar een paar eurocenten voor een nep-diamant. De zirkonia, met vrijwel dezelfde kwaliteiten!

Naast ‘echte’ Diamant en Zirkonia bestaat sinds een aantal jaren ook de kunstmatig vervaardige Swarovski kristallen.

Wat is zirkonia

Het verschil tussen Diamant en Zirkonia

Het verschil tussen een Diamant en een kunstmatig kristal is dat een Diamant door de natuur wordt gevormd.


Hoe?


Koolstof werd en wordt onder hoge druk en bijzonder hoge temperaturen die kunnen oplopen tot 2000 graden Celcius, samengeperst tot een Diamant. De Diamant vindt zijn weg naar buiten door vulkaanuitbarstingen. Ook door aardverschuivingen kunnen Diamanten bereikbaar komen. De zeldzaamheid van echte Diamanten maakt deze erg duur.


En Zirkonia?

Kunstmatige stenen worden in een fabriek geperst. Ze hoeven daarna niet meer geslepen te worden en zijn klaar om toegepast te worden. In bijvoorbeeld zilveren oorbellen en zilveren armbanden van Ti-Sento-Milano en ander sieradenmerken. Ook treft men zirkonia aan in horloges van Pulsar, Danish Design en in het trendy horlogemerk Ice-watch.

Zirkonia’s kunnen in elke willekeurige vorm geslepen worden waardoor ze zo enorm toepasbaar zijn.

Het gebruiksverschil… Dat is dat Diamant, dat is bestand tegen krassen, vaak wordt gecombineerd met kostbaardere gouden sieraden. Zirkonia met meer goedkopere gouden sieraden en vooral met het materiaal zilver. Denk aan zilveren kettingen. Ook in het materiaal staal worden uitsluitend kunstmatige stenen gebruikt.

Hoe wordt Zirkonia gemaakt?

Men is in ca. 1976 begonnen met het maken van kunstmatige stenen. Het basismateriaal bestaat uit Zirkonium oxide welke wordt gecombineerd met Magnesium en Calcium. De combinatie wordt verhit tot 5000 graden Celcius. Men zorgt ervoor dat alleen de binnenkant smelt waarna de kristalvorming tot stand komt. Dan wordt de kleur toegevoegd. Later wordt de buitenkant van de zirkonia weer verwijderd, waardoor alleen de zuivere Zirkonia overblijft.


Het voordeel van kunstmatige stenen is dat deze vervaardigd kunnen worden in alle kleuren van de regenboog. Het kenmerk van Zirkonia is dat het wel zeer hard is (8,5 op 10) en redelijk bestand is tegen krassen. Daarnaast zit er in Zirkonia in tegenstelling tot Diamant geen insluitsels (vervuiling) en oogt dus perfect. Het verschil tussen een Diamant en Zirkonia kristal kan in beginsel uitsluitend worden gemeten met een Diamanttester. In een later stadium kan men door krasjes zien dat het een Zirkonia betreft. Een Diamant kan vrijwel nooit bekrassen.

Hoe duur is Zirkonia?

Zirkonia is in tegenstelling tot echte Diamant spotgoedkoop. Het zijn eigenlijk samengeperste kunstmatige kristallen, ze kunnen in elke vorm geslepen worden en zijn bijzonder hard. Waar voor een echte Diamant soms duizenden euro’s wordt uitgeteld kan men de kunstmatige stenen aanschaffen voor minder dan een paar euro.


De grootte van een Diamant of Zirkonia wordt in karaat uitgedrukt. Wil jij een gouden ring, gouden oorbellen of andere gouden sieraden aanschaffen? Dan je zal direct het prijsverschil opmerken tussen een sieraad met Zirkonia of Diamant.

Swarovski Crystals

Swarovski Crystals

Verschil tussen zirkonia kristal en Swarovski kristal? daar zit geen verschil in….


Het is een andere benaming voor hetzelfde product.

Swarovski kristallen zijn in feite niets anders dan kwalitatief hoogwaardige Zirkonia’s. Swarovski kristalen schitteren net even wat meer dan de gewone kunstmatige kristallen, maar de reden daarvan… dat is het goed bewaarde geheim van de oorspronkelijk uitvinder, Daniël Swarovski. Swarovski kristallen zijn daarom bijzonder populair bij de consument. Het merk Diamonfire is hier een prachtig voorbeeld van. Kwalitatief hoogwaardige sieraden met ‘Swarovski diamanten’, qua uitstraling. Voor bruidjes het ideale sieraad.

Wie eens de hele collectie Swarovski wil zien zou eens naar Wattens in Oostenrijk (Tirol) moeten afreizen, waar het Swarovski museum en de Swarovski fabriek is gevestigd.

Ti Sento met Zirkonia

Sieraden met het het kunstmatige kristallen

Zirkonia wordt aanzienlijk meer toegepast dan echte Diamant. Immers echte Diamant is schaars en doordoor zeer duur. Niemand zal in principe een zilveren ring, zilveren armband of stalen sieraad willen met een Diamant. De zilveren of stalen ring verslijt of raakt beschadigd en wordt op den duur afgedaan of weggegooid.


Zirkonia daarentegen kan in elke vorm en kleur worden toegepast. Het oogt als een echte Diamant en is wel zeer goed toepasbaar. Zoals in zilveren sieraden, zilveren hangers, zilveren armbanden en horloges zoals Ice-Watch en Swarovski. Vaak worden sieraden ook uitbundig uitgevoerd met in vorm geslepen zirkonia’s. Kunstmatige kristallen hebben de sieradenwereld erg versterkt en toegankelijk gemaakt. Met de Swarovski kristallen is het plaatje compleet.

Zo is er voor iedereen die van sieraden houdt in de juiste prijsklasse een prachtig sieraad. Met kunstmatige of natuurlijke kristallen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *